fbq('track', 'ViewContent');

FAQ

Apa itu TM UniFi?

TM UniFi adalah pakej perkhidmatan tiga serangkai yang menawarkan Internet Berkelajuan Tinggi, HyppTV (IPTV) dan Perkhidmatan Telefon untuk kegunaan kediaman. Untuk kegunaan perniagaan, UniFi menawarkan perkhidmatan dual play termasuk Internet Berkelajuan Tinggi dan Perkhidmatan Telefon. Maklumat lanjut boleh didapati di www.tm.com.my.

Apakah tawaran pakej UniFi?

UniFi menawarkan 3 pakej kediaman dan 5 pakej perniagaan.
a) Tempat kediaman:

UniFi ADVANCE PLAN TM 30Mbps – RM 189.74 / bulan
UniFi ADVANCE PLAN TM 50Mbps – RM 221.54 / bulan
UniFi PRO PLAN TM 100 Mbps – RM 348.78 / bulan
* Harga termasuk GST.

Setiap pakej datang dengan Perkhidmatan Telefon, Internet dan langganan HyppTV.

b) Perniagaan:

UniFi BIZ ADVANCE PLAN TM 30 Mbps – RM 299.00 / bulan
UniFi BIZ ADVANCE PLAN TM 50 Mbps – RM 349.00 / bulan
UniFi BIZ PRO PLANTM100Mbps – RM 379.00 / bulan

Setiap pakej datang dengan pelan panggilan yang menarik, kelajuan Internet dan pelbagai perkhidmatan percuma.

Apakah perbezaan di antara HyppTV dan TV satelite?

HyppTV adalah berbeza daripada TV satelit kerana ia dihantar melalui rangkaian jalur lebar. Ini memberikan manfaat tambahan seperti tidak terdedah kepada cuaca buruk, serta akses Internet pantas melalui HyppTV. HyppTV juga berbeza dari segi model penentuan harga, yang merupakan pendekatan On-Demand, yang bermaksud pelanggan hanya membayar untuk saluran, filem atau siri mereka mahu menonton, bukannya membayar untuk pakej keseluruhan, tanpa yuran bulanan tambahan yang terlibat.

Apakah kelebihan Pakej Unifi?

UniFi akan meningkatkan pengalaman pelanggan dengan menyediakan internet berkelajuan tinggi, lebih banyak pilihan hiburan, pakej suara berpatutan dan kestabilan perkhidmatan yang lebih baik. UniFi membolehkan pelanggan untuk membeli-belah secara maya, kerja dari rumah, berinteraksi dengan orang ramai dalam komuniti maya dan menikmati hiburan berkualiti tinggi pada bila-bila masa. UniFi juga membolehkan pelanggan untuk mengekalkan nombor telefon TM mereka yang sedia ada dengan TIADA bayaran tambahan.

10 perkara yang anda perlu tahu mengenai UniFi

1. Perkhidmatan ini adalah kontrak 24-bulan dan yuran penamatan sebanyak RM500 dikenakan untuk penamatan perkhidmatan dalam tempoh kontrak.

2. Jika premis anda adalah Kondominium, anda mesti menamatkan perkhidmatan Streamyx sedia ada (jika ada).

3. Penggerudian yang minima diperlukan untuk pemasangan gentian ke premis itu. Anda perlu bertanggungjawab untuk menyediakan TV dan 4-soket kord lanjutan untuk menyelesaikan pemasangan. Tiada pelantikan pemasangan akan dibuat bagi premis di bawah pengubahsuaian.

4. Semua perkhidmatan tiga serangkai (internet, suara dan TV) mesti diaktifkan dalam perkhidmatan pemasangan. Pengaktifan sebahagian perkhidmatan tidak dibenarkan.

5. UniFi adalah perkhidmatan jalur lebar berwayar.

6. Pemilik akaun UniFi atau orang yang diberi kuasa mesti ada semasa pemasangan perkhidmatan. Bagi premis kondominium, pemilik perlu membuat persetujuan dengan Pejabat Pengurusan Bangunan untuk kebenaran pemasangan, kabel dalaman dan
akses ke bilik telekomunikasi.

7. Yuran pemasangan termasuk dari pintu masuk kabel luaran sehingga 15 meter kabel gentian pendawaian dalaman, 15 meter untuk Ethernet, 15 meter kabel telefon dan 30 meter untuk pelindung (Raceway). Bayaran tambahan akan dikenakan untuk kabel lebih daripada 15 meter dan selongsong 30 meter (Raceway) dan caj akan dimasukkan ke dalam bil UniFi anda.

8. Untuk yang lain contohnya pemasangan pilihan pendawaian di atas siling, anda boleh melantik kontraktor sendiri atau perjanjian secara langsung dengan kontraktor TM yang dilantik. Bayaran akan dibuat secara terus kepada kontraktor. Walau bagaimanapun, caj tambahan akan dikenakan untuk standard kabel lebih daripada 15 meter dan caj akan dimasukkan ke dalam bil UniFi anda.

9. Sila berikan Alamat Bil / Alamat Pos yang betul dan sah. Pilih sama ada bil atau bil e-mel (sila berikan pilihan alamat e-mel yang sah). Bil juga boleh diakses di myUniFi (https://occ.unifi.my). TM boleh mengenakan bayaran bulanan minimum untuk bil dalam tempoh yang diberikan.

10. Semua peralatan UniFi yang disediakan oleh TM adalah tertakluk kepada 12 bulan tempoh jaminan.

Bagaimana saya hendak menyemak lokasi khidmat Unifi di kawasan saya?

Anda boleh meminta kami membuat semakan lokasi perkhidmatan Unifi melalui laman web kami di sini: Semak liputan Unifi ataupun WhatsApp kami di nombor telefon 016-2124714.

Bagaimana saya ingin mendaftar Unifi?

Anda boleh membuat pendaftaran secara online di sini; Permohonan Online

Apakah Caj yuran pemasangan, sewa peralatan, tempoh kontrak dan lain-lain?

Caj pemasangan UniFi adalah RM 200 dan tiada deposit yang diperlukan. Selain itu, pakej standard termasuk peralatan bernilai RM800 yang akan diberi percuma kepada pelanggan. Pelanggan perlu membayar yuran langganan bulanan untuk UniFi bersama-sama dengan caj penggunaan telefon dan Perkhidmatan tambah nilai pembelian yang dicaj secara berasingan. Tempoh kontrak adalah selama 24 bulan.

Berapa lama tempoh pemasangan UniFi?

Pemasangan dan ujian dijangka mengambil masa lebih kurang 4-8 jam bergantung kepada jenis premis pelanggan kerana sifat sensitif dan kerumitan yang terlibat dalam pemasangan gentian. Proses pemasangan melibatkan kajian tapak, penyaluran, paip, kerja elektrik dan peralatan konfigurasi.

5 perkara yang anda perlu tahu mengenai pemasangan UniFi.

1. Penggerudian minima diperlukan untuk pemasangan gentian ke premis itu. Anda akan bertanggungjawab untuk menyediakan TV dan 4-soket kord lanjutan untuk menyelesaikan pemasangan. Tiada pelantikan pemasangan akan dibuat bagi premis di bawah pengubahsuaian.

2. Semua perkhidmatan tiga serangkai (internet, suara dan TV) mesti diaktifkan dalam perkhidmatan pemasangan. Pengaktifan sebahagian perkhidmatan tidak dibenarkan.

3. Pemilik akaun UniFi atau orang yang diberi kuasa mesti ada semasa pemasangan perkhidmatan. Bagi premis Kondominium, pemilik perlu membuat persetujuan dengan Pejabat Pengurusan Bangunan untuk mendapatkan kebenaran pemasangan, kabel dalaman dan akses ke bilik telekomunikasi.

4. Yuran pemasangan termasuk dari pintu masuk kabel luaran sehingga 15 meter kabel gentian pendawaian dalaman, 15 meter untuk Ethernet, 15 meter kabel telefon dan 30 meter untuk pelindung (Raceway). Bayaran tambahan akan dikenakan untuk kabel lebih daripada 15 meter dan selongsong 30 meter (Raceway) dan caj akan dimasukkan ke dalam bil UniFi anda.

5. Selain itu, contohnya pemasangan pilihan pendawaian di atas siling, anda boleh melantik kontraktor sendiri atau perjanjian secara langsung dengan kontraktor TM yang dilantik. Bayaran akan dibuat secara terus kepada kontraktor. Walau bagaimanapun, caj tambahan akan dikenakan untuk standard kabel lebih daripada 15 meter dan caj akan dimasukkan ke dalam bil UniFi anda.

Apakah jumlah muat turun bulanan yang dikenakan?

Jumlah muat turun bulanan tidak dilaksanakan buat masa sekarang. Penggunaan “unlimited” kepada semua pengguna sehingga notis terkini dikeluarkan.

Bolehkah UniFi dinaik taraf / diturunkan?

Pelanggan boleh menaik taraf ke pakej yang lebih tinggi pada bila-bila masa (sama ada di dalam kontrak tempoh atau tidak). Walau bagaimanapun, bagi penurunan taraf, bayaran sebanyak RM 200 akan dikenakan (ini adalah tertakluk kepada perubahan).
Sekiranya naik taraf atau turun taraf, tempoh kontrak itu akan diperbaharui dan kontrak 24 bulan baru akan berkuatkuasa dari tarikh siap naik taraf / penurunan.

Di mana saya boleh menaik taraf / turun taraf pakej UniFi saya?

Permohonan boleh dibuat melalui cawangan-cawangan TMPoint terpilih atau hubungi Pusat UniFi TM di 1-300-88-1221.

Bilakah saya akan mendapatkan bil pertama selepas saya melanggan untuk pakej UniFi?

Bil pertama boleh dijangka kira-kira 1 bulan selepas perkhidmatan diaktifkan. Bil pertama juga akan termasuk bayaran pendahuluan satu bulan.

Di manakah saya boleh membayar bil UniFi saya?

Pembayaran boleh dibuat di Pejabat pos, Bank-Bank Utama, TM point dan Perbankan Online.

Adakah saya membayar bil berasingan untuk perkhidmatan tambahan dalam UniFi?

Semua perkhidmatan yang ditawarkan di bawah UniFi akan berada di dalam satu bil. Walau bagaimanapun, untuk perkhidmatan yang dikekalkan selepas melanggan UniFi (iaitu Streamyx, Business Broadband, TM Homeline / Businessline), pelanggan akan menerima bil yang berasingan.

Bagaimana saya boleh memperolehi penyata bil UniFi saya?
  1. Kertas (hardcopy) bil – dikenakan RM8 / bulan melalui perkhidmatan portal (kini diketepikan)
  2. E-mel (softcopy) bil – PERCUMA dan akan dihantar melalui e-mel untuk pilihan semua pelanggan dan e-mel UniFi di http://webmail.unifi.my.
  3. Bil Online melalui portal myUniFi di https://occ.unifi.my.
Bagaimanakah membuat bayaran untuk perkhidmatan UniFi saya?

Anda boleh membuat bayaran melalui portal myUniFi (pembayaran dalam talian), TMpoint, TMpoint Peniaga yang dibenarkan, POS Malaysia dan cawangan saluran perbankan dalam talian pilihan. Sila rujuk maklumat lanjut mengenai Panduan Pembayaran di portal TM UniFi di http://www.tm.com.my/unifi/help-support/Pages/payment-guides.aspx.

Bagaimanakah untuk membuat pembayaran dalam talian melalui portal myunifi?

Langkah 1: Masuk ke MyUniFi di https://occ.unifi.my
Langkah 2: Klik tab MyBill
Langkah 3: Skrol ke bawah untuk membayar bil anda dan klik butang Buat Bayaran
Langkah 4: Isi borang dan klik butang terus untuk teruskan dengan pembayaran

Adakah terdapat apa-apa penalti Jika saya menamatkan perkhidmatan UniFi saya?

Untuk penamatan awal, pelanggan hendaklah membayar denda sebanyak RM500. Tidak akan ada caj penalti bagi penamatan selepas tempoh kontrak minimum (24 bulan). Pelanggan juga perlu menyelesaikan bil yang tertunggak sebelum penamatan. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk kepada Terma & Syarat.

Bagaimana jika saya perlu untuk memindahkan perkhidmatan UniFi saya?

Permintaan penempatan semula boleh dibuat di cawangan-cawangan TMPoint terpilih dan tertakluk kepada liputan khidmat Unifi. Bayaran perpindahan sebanyak RM300 akan dikenakan.

Bagaimana saya ingin menukar alamat bil e-mel saya?

Anda boleh menukar profil bil anda di portal myUniFi bawah seksyen MyProfile atau dengan menghantar permintaan e-mel melalui [email protected] atau dengan membuat permintaan melalui TMpoint.

Saya adalah warganegara asing, bolehkah saya melanggan UniFi secara online?

Tidak, anda tidak boleh. Pendaftaran melalui portal UniFi akan disekat untuk warganegara asing. Anda perlu pergi TMPoint terdekat untuk melanggan pakej UniFi.

Semak liputan UniFi